Business NH Magazine Honors PSU Ice Arena and Welcome Center with Lean and Green Award

September 23rd, 2011 by Adam

PLYMOUTH, N.H.–Good for the environment, good for the bottom line. That’s how Business NH magazine describes Plymouth State University’s Ice Arena and Welcome Center as it highlights the 2011 Lean and Green Award winners.

PSU’s year-old, $16 million facility is recognized by the magazine as the 2011 Green Building Award winner because it “incorporates sustainability into its design, construction and future operations…and demonstrated savings and energy efficiency.” PSU President Sara Jayne Steen said the award bolsters PSU’s reputation as an environmentally conscious and responsible institution.

PSU's Ice Arena and Welcome Center

“The planning process for the facility incorporated sustainability into all aspects of the building,” said Steen. “We are pleased to have that dynamic work recognized with this wonderful award.”

The building is built to meet LEED Silver standards with a sophisticated closed loop geothermal heating/cooling design which maximizes energy conservation opportunities.
The system heats and cools the 60,000 square-foot Gene and Joan Savage Welcome Center and 840-seat Hanaway Rink for $236,238 annually, 31.7 percent less than the $346,000 a year it would cost to heat and cool a similar facility with conventional mechanical systems. The combination of geothermal and the capture of waste heat generated by ice making equipment provide the heat for the facility thereby removing reliance on traditional fuel-based heating system.

Business NH magazine's Lean and Green award

Other energy saving and environmentally conscious design elements include:

  • Bioswales between the rows of parking spots combined with an extensive below-grade culvert network naturally filter storm water reduce runoff.
  • A white roof reflects heat and strategically placed windows maximize daylight.
  • Low-flow plumbing fixtures reduce water use by 40 percent and lighting is controlled by daylight sensors, meaning that as more sun comes in lights automatically dim.
  • High efficiency light fixtures, low-flow plumbing fixtures, as well as use of sustainably harvested wood and recycled materials in the building materials and concrete foundation. Also, the HVAC equipment was placed inside the building, significantly increasing longevity as it would face more wear and tear on the roof.

The Ice Arena is the first phase of PSU’s new ALLWell Center complex (Active Living, Learning, and Wellness). Future phases of the ALLWell Center will house classrooms, research laboratories, lecture halls, and multipurpose activity laboratories for academic and athletic programs.

For more information about this release, contact Bruce Lyndes, PSU Media Relations Mgr., (603) 535-2775 or blyndes@plymouth.edu

In the News

Example Image

PARENT FORWARD: Don’t just read, do something!

If parents want to raise readers in a digital age it is not enough to have books in the house or simply read those books. Parents are going to have to take it one step further. They’re going to have to do something. Parent Jason Boog, author of “Born Reading: Bringing Up Bookworms in a […]

Example Image

Historic Samuel Read Hall Building given new life as Center for STEM Programming

PLYMOUTH —Spring, 1923. Time magazine publishes its first issue, King Tut’s tomb was opened and the world’s first portable radio was invented. In Plymouth, the Normal School proudly opened Samuel Read Hall Dormitory to accommodate a growing student population. Ninety-two years later, Plymouth State University officials rededicated the beloved ivy-covered building with a ceremony marking […]

Example Image

Students at all levels submit to Juried Student Exhibition

PLYMOUTH — The Karl Drerup Art Gallery and Exhibitions Program at Plymouth State University will present the 2015 Juried Student Exhibition March 24–April 11 in the gallery, with a reception from 4–6 p.m. Tuesday, March 24. The Juried Student Exhibition showcases selected works in all media by students from across the campus. Students from first […]